Khamis, 20 April 2017

Perjalanan saya menjalani IUI - (2 : Sesi Memujuk)


"IUI? apa tu?" soal suami.
Saya cuba mencari ayat untuk meyakinkan dia.
Bertubi-tubi soalan demi soalan yang diajukan bak M16 yang dilepaskan Snake Eyes dalam filem G.I Joe.
Fuh ini tidak boleh jadi. Suami pula memang juara kalau bab berdebat. Dia dengan Syamsul Debat tu sipi aje lagi tu.. Hampir tewas saya dibuatnya.
Saya : "Macam ini lah abang, kita cuba pergi dulu. Kita dengar dulu konsultasi daripada doktor. Kalau tidak berminat nak teruskan sayang tidak paksa. Lagipun semua ni kan usaha."
itu sahaja ayat meminta belas kasihan yang mampu saya beri sambil mata berkelip-kelip meminta peluang akhir.
Suami : "Haih dia nih..Alaaaahaiiii muka tu kann.. iyalah-iyalah.. kita pergi. Tapi sayang kena uruskan semua. Abang ikut sahaja"
Saya : "Yes!... weeee....akhirnyaa..."
Esoknya saya membuat panggilan ke LPPKN untuk membuat temujanji. Syarat membuat rawatan disini ialah pasangan telahpun berkahwin selama lebih 2 tahun. Pihak LPPKN mengutamakan pasangan yang telah berkahwin lama supaya lebih peluang diberikan kepada mereka. Walaubagaimanapun mungkin juga ada kelonggaran bagi sesetengah kes.
Panggilan pertama saya tidak berjaya membuat temujanji kerana jadual temujanji untuk tahun tersebut telahpun penuh sehingga hujung tahun. Pegawai bertugas meminta saya membuat temujanji pada awal bulan tahun hadapan.
Panggilan kedua saya pada tahun berikutnya akhirnya berjaya dan kami menghitung hari untuk menghadiri temujanji pertama kami bagi rawatan ini. (bersambung)

#IUI
#Fertilityprocedure
#anak
#menanti zuriat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan