Khamis, 20 April 2017

Perjalanan saya menjalani IUI - (3 : Hari temujanji)


Setelah lama menanti, akhirnya hari yang ditunggu tiba. Pagi itu kami bangun awal. Teringat pesanan jururawat di LPPKN, temujanji kami pukul 8.30 pagi namun sekiranya kami datang awal urusan pendaftaran akan menjadi lancar dan kami tidak perlu tunggu lama.

Semasa kami membuat keputusan untuk menjalani IUI, masing-masing dah beri kebenaran kepada pasangan sekiranya salah seorang daripada kami yang bermasalah kami bersedia menerima apa jua keputusan yang bakal di ambil oleh pasangan kami. Namun sekiranya tiada masalah antara kami, kami tidak akan berputus asa dan akan cuba berusaha untuk mendapatkan zuriat.

Kami bertolak sekitar jam 7.30 pagi. Hati terasa berdebar semasa menempuhi trafik. Bangunan LPPKN terletak berhadapan dengan Medan Mara. Setelah menulis nama di buku pelawat dan meninggalkan lesen memandu, kami naik ke tingkat yang diberitahu. Saya ingat-ingat lupa. Kalau tidak silap tingkat 6 Bahagian Fertiliti.

Dengan perasaan kekok saya melangkah ke dalam lif bersama kakitangan LPPKN yang masuk kerja pada pagi itu. Ada yang peramah bertanya kepada saya hendak kemana. Jawab saya ke Bahagian Fertilii tingkat 6 ringkas. Tiada soalan lanjut dan kami berbalas senyuman.

Setibanya di tingkat 6 saya pergi ke kaunter pendaftaran dan memaklumkan nama. Saya di arah untuk duduk dikerusi menunggu sehingga nama saya di panggil untuk sesi berjumpa doktor. Sejujurnya di situ ramai pasangan yang menghadapi masalah seperti kami. Tidak mengira bangsa, usia, realitinya mereka juga masih menunggu zuriat.

Saya dan suami duduk di kerusi menunggu. Memandang sesama sendiri dan berpegang tangan. Terasa seperti suasana di tempat menunggu ketika itu dipenuhi harapan oleh setiap pasangan-pasangan yang berada disitu.

Tidak lama kemudian...
Jururawat : "Puan..."
Saya : "Ya saya nurse?"
Jururawat : "Puan boleh masuk jumpa doktor ye"
Saya : "Baik nurse"
Jantung berdebar... dup dap dup dap..laju... (bersambung)

#anak
#IUI
#Fertilityjourney
#zuriat
#fertilityprocedure

Tiada ulasan:

Catat Ulasan